Adopcia prichádza – Začne prezident Salvádoru malú revolúciu v Bitcoine?

Bitcoin 2021 Miami konferencia priniesla mnoho zaujímavého (ale takisto aj mnoho zbytočného a nie úplne ideálneho). Ako to už na takýchto konferenciách býva, tak dav sa v istých momentoch nechal až priveľmi „zhypnotizovať“ či už sladkými rečičkami alebo čiastočne fanatickými pokrikmi, aké sme videli napríklad v podaní Maxa Keisera, ktorý za potlesku takmer celého publika použil aj zopár vulgárnosti na adresu Elona Muska. Išlo o veľmi netypické privítanie a odštartovanie rozhovoru s Michaelom Saylorom, ktorý však napokon dopadol veľmi dobre a bol určite jedným z najzaujímavejších. Avšak zaujímavostí sa stalo hneď niekoľko, pričom najmä jedna z nich sa dostala takmer do každého kryptomenového magazínu či online portálu a určite nemôže chýbať ani u nás.

Salvádor ako kryptomenový priekopník?

Zatiaľ čo donedávna by ste v spojení s krajinami, ktoré by sme radili medzi kryptomenovú špičku na svete určite nezaradili Salvádor, tak po Bitcoin 2021 Conference v Miami je jasné, že sa to môže čoskoro zmeniť. Jednou z posledných správ na tejto konferencií bol totižto video odkaz prezidenta tejto krajiny, Nayiba Bukeleho, ktorý sa prostredníctvom videa vyjadril, že už budúci týždeň plánuje do parlamentu poslať nevšedný návrh zákona.

Tento návrh má v pláne spraviť z Bitcoinu nielen rezervnú menu v štáte, ale rovnako aj zákonné platidlo, ktoré by fungovalo na rovnakej úrovni, ako tam aktuálne funguje americký dolár (Salvádor má práve americký dolár ako svoje zákonné platidlo). Salvádor by sa tak stal prvým štátom, ktorý legálne uznáva Bitcoin ako platidlo a má ho oficiálne zaradený do svojho menového systému. Daný krok sa stretol nielen s veľkým nadšením vrámci Bitcoin 2021 konferencie, ale takisto aj v celom kryptomenovom svete.

Prečítajte si tiež: Spoločnosť Square uvažuje o vývoji vlastnej hardvérovej peňaženky

Tento 39-ročný prezident totiž okrem iného povedal, že verí, že príde ku schváleniu tohto návrhu. Niet sa ale čomu čudovať, keďže by mal mať v parlamente potrebnú väčšinu na schválenie. Zaujímavosťou aj je, že už stihol dať na svoj Twitter hneď niekoľko veľmi pozitívnych slov o kryptomenách, či dôvodov, prečo by takýto krok mal byť pre Salvádor podstatných. Okrem iného si tiež zmenil profilovú fotku na Twitteri, kde si ako správny kryptomenový fanatik pridal laser eyes.

Prečo práve Salvádor?

Dôvodov, prečo by práve populácia tejto krajiny mala benefitovať z Bitcoinu je hneď niekoľko. Okrem toho, že viac ako 70% obyvateľov nemá prístup ku tradičnému bankovému systému, čo by Bitcoin pomerne jednoducho vyriešil, Nayib Bukele ešte poznamenal, že až 20% z celkového HDP krajiny je posielaných zo zahraničia. Až 2 milióny Salvádorčanov majú totižto žiť v zahraničí, odkiaľ prevodmi posielajú približne 4 miliardy dolárov ročne práve do svojej rodnej krajiny.

Okrem toho, že vo väčšine prípadov za takéto služby musia platiť nemalú poplatky, tak ani zďaleka nejde o najvýhodnejšie využitie platobného potenciálu.

„Bitcoin má trhovú kapitalizáciu približne 680 miliárd dolárov. Ak by sa 1% z tohto množstva investovali do Salvádoru, celkové HDP nášho štátu by narástlo o 25%. Na druhú stranu Bitcoin bude mať potenciálne 10 miliónov nových užívateľov.“

Aj takéto slová teraz nájdeme na Twitteri prezidenta tohto štátu. Ten dostal priestor na Bitcoin 2021 konferencii vďaka Jackovi Mallersovi, tvorcovi a aktuálnemu CEO Bitcoin investičnej spoločnosti Zap či tvorcovi Strike, kryptomenovej peňaženke postavenej na Lightning Network. Mallers, ktorý bol priamo medzi vystupujúcimi na danej konferencii povedal, že v Salvádore 3 mesiace aj žil a práve vtedy sa najviac dozvedel o tom, aké náročné podmienky na život tam ľudia majú a ku akej chudobe to vedie.

Aj preto sa podľa neho rozhodol práve pre vytvorenie peňaženky Strike, ktorá bola spustená v marci a odvtedy jej počet užívateľov najmä z tejto krajiny narastá o 20 000 každý jeden deň. Rovnako má byť práve Jack Mallers jedným z hlavných podporovateľov ale taktiež aj partnerov, ktorí majú pracovať na uvedení Bitcoinu medzi obyvateľov tejto krajiny.

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

Na túto správu už pozitívne reagovala celá plejáda kryptomenových osobností. Pozitívne sa o nej vyjadrili napríklad Tim Draper, Roger Ver, Caithlin Long či Adam Back. V akom znení bude predstavený zákon parlamentu sa ešte nevie, ale ako sám Nayib Bukele poznamenal, jeho cieľom je schváliť Bitcoin ako platobný prostriedok či oficiálne menu vrámci krajiny najmä kvôli obavám z toho, čo budú centrálne banky vo svete „vyvádzať“ v najbližšom období. Aj preto, že sa z tohto pohľadu strachuje o svojich občanov a ich majetok je jasné, že sa pokúsi pripraviť taký návrh zákona, ktorý má reálnu šancu na to, aby prešiel. A pokiaľ sa tak stane, tak sa Salvádor stane oficiálne prvou krajinou, v ktorej bude Bitcoin legálne schválený ako platobný prostriedok či mena.

Zdroje: https://www.bbc.co.uk/, https://blockworks.co/, https://decrypt.co/, https://cryptopotato.com/, https://u.today/

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences