Yield Farming: Za vysokými ziskami stojí vysoké riziko

Pokiaľ nie ste v kryptomenách úplným nováčikom, pravdepodobne ste sa už stretli s pojmom Yield Farming. Často sa spomína najmä v súvislosti s rozprávkovými výnosmi, ktoré môžu dosahovať úrovne, o akých môžeme v tradičnom finančnom svete naozaj iba snívať. Bežné úroky na rôznych sporiacich účtoch sa pohybujú v rozmedzí desatín percent, a ak sa v banke rozhodnete pre investičný produkt, pravdepodobne sa tiež nedostanete vyššie, ako na pár percent ročne. Oproti tomu Yield Farming ponúka desiatky až stovky percent, takže ak o tejto možnosti poviete svojmu finančnému poradcovi, ktorý nie je fanúšikom DeFi alebo aspoň Bitcoinu, pravdepodobne to označí za podvod.

Čo je to Yield Farming?

Yield Farming je spojený s rýchlo rastúcim odvetvím DeFi a v princípe sa jedná o snahu investorov maximalizovať návratnosť ich investície.Využívajú na to rôzne DeFi protokoly, ktoré vzájomne kombinujú a prepínajú medzi viacerými stratégiami tak, aby dosiahli čo najväčší možný zisk. Najvýnosnejšie stratégie spravidla využívajú aspoň niekoľko rôznych protokolov a platforiem. Medzi najznámejšie patria Compound, Curve, Synthetix, Uniswap a Balancer. Svoje prostriedky presúvajú tam, kde im aktuálne protokol ponúka najvyššie možné výnosy (úroky). S rovnakým zámerom tiež zamieňajú rôzne kryptomeny za iné.

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

V jednoduchosti si to môžete predstaviť ako situáciu, kedy si prezeráte ponuky rôznych bánk a porovnávate úrok, ktorý vám ponúkajú jednotlivé sporiace účty. Pri DeFi sa stretnete a anglickým pojmom APY (Annual Percentage Yield).

Ako je možné, že prostredníctvom Yield Farmingu sa môžete s APY dostať pokojne aj na úroveň 100% ?

Umožňujú to 3 prepojené elementy – liquidity mining, páka a vysoké riziko. Prvý spomínaný spočíva v tom, že používateľ za poskytnutie likvidity (požičiavanie kryptomeny) získava okrem podielu na výnose z poplatkov aj token liquidity poolu (LP token), ktorý z pohľadu hodnoty vysoko navyšuje APY. Tieto tokeny predstavujú formu kompenzácie alebo odmeny pre investorov, ktorí danému poolu poskytujú likviditu (prostriedky na požičiavanie).

Ďalším nástrojom umožňujúcim dosahovanie vysokých výnosov je páka. Jedná sa o stratégiu, kde používateľ využíva požičané prostriedky pre zvýšenie potencionálneho zisku z investície. Svoj vstupný kapitál využije ako záruku (kolaterál) a požičia si iné coiny. Požičané coiny následne využije ako záruku pre ďalšiu pôžičku, čím získa ešte viac prostriedkov. Tým, že viac krát zopakuje tento proces, môže svoj vstupný kapitál navýšiť aj niekoľkonásobne.

Prečítajte si tiež: Spoločnosť Rothschild Investments sa opäť obrátila na kryptomeny – Bitcoin ale nie je najväčšou časťou jej portfólia

Posledným faktorom, ktorý má zásadný vplyv na výšku APY je riziko. Za všetky prostriedky, ktoré používateľ získal prostredníctvom páky totiž ručí prakticky celým pôvodným vstupným kapitálom. Ten môže byť pomerne rýchlo kompletne zlikvidovaný, ak hodnota ručenia klesne pod určitú úroveň. Stačí, že používateľ dôsledne nesleduje dianie na trhu a prípadný výkyv cien mu môže spôsobiť značné finančné straty. Ďalšie riziko predstavujú aj samotné smart kontrakty, ktorých ako inteligentné zmluvy celý tento proces riadia. Stáva sa totiž, že množstvo z nich neprejde pred spustením žiadnym auditom a môžu tak obsahovať rôzne chyby a slabé miesta. Niektoré spoločnosti ich dokonca bez akejkoľvek kontroly iba kopírujú od konkurencie. Ani Yield Farming sa nevyhlo rôznym podvodom a smart kontrakt môže byť zámerne napísaný tak, že jeho autor jedného dňa ukradne všetky prostriedky. DeFi je navyše vystavené aj špecifickým rizikám, akým je napríklad útok na liquidity pool. Ak si dáte dokopy všetky tieto riziká, možno už začínate rozumieť, prečo Yield Farming ponúka tak vysoké APY. Pokaziť sa toho môže naozaj mnoho.

Nie nadarmo sa v Yield Farmingu hovorí „High risk, high reward“

Je tiež dôležité chápať, že Yield Farming predstavuje značne nestály trh a to, čo je dnes extrémne výnosné, zajtra môže byť pokojne v strate. Jedná sa o pomerne mladé odvetvie a prináša so sebou aj mnoho zaujímavých príležitostí. Na trhu už existujú aj riešenia, ktoré automatizujú jednotlivé stratégie a značne používateľom Farming uľahčujú. Môžete tiež nájsť rôzne online kalkulačky, ktoré vám podľa zadaných parametrov vypočítajú APY kombinovaných stratégií. Ak sa vám teda klasický svet kryptomien nezdá byť dostatočne dynamický a nudí vás aj obchodovanie na páku, Yield Farming je možno tá pravá úroveň rizika, ktorú potrebujete a hľadáte. V prípade, že by ste sa chceli do toho naozaj pustiť, odporúčame aby ste si to naštudovali omnoho podrobnejšie a najmä – ako vždy – investovali s rozumom. 

Zdroje: coinmarketcap.com, coindesk.com, youtube.com

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences