Viete ako fungujú DeFi pôžičky?

Požičiavanie peňazí patrí medzi jeden zo základných pilierov súčasného finančného systému. Počas života sa s určitou formou pôžičky dostane do kontaktu takmer každý z nás, či už je to napríklad spotrebný úver, nákup na splátky, leasing alebo hypotéka.

Princíp je veľmi jednoduchý. Veriteľ sa snaží zhodnotiť svoje finančné prostriedky tak, že ich požičia a v dohodnutom čase očakáva ich vrátenie s úrokom. Druhú stranu tohto zmluvného vzťahu predstavuje takzvaný dlžník, ktorý si peniaze požičiava a za túto službu platí práve spomínaným úrokom. Takýto vzťah je zvyčajne sprostredkovaný nejakou inštitúciou, napríklad bankou alebo úverovou spoločnosťou. V súčasnosti môžeme na trhu nájsť aj platformy, ktoré poskytujú peer-to-peer pôžičky a teda požičiavanie peňazí priamo medzi ľuďmi za účasti prostredníka.

Pôžičky vo svete kryptomien sú veľmi podobné tým, ktoré poznáme

Pri kryptomenách rozlišujeme dva typy platforiem, ktoré sa zaoberajú pôžičkami. Jedná sa o CeFi platformy, ako napríklad BlockFi, Celsius a druhú skupinu tvoria DeFi protokoly, z ktorých sú asi najznámejšie Aave a Compound.

CeFi platformy (Centralized Finance) fungujú veľmi podobne ako banky a aj preto sa môžete stretnúť s pomenovaním krypto banky. Podobne ako centralizované burzy však svojím spôsobom pracujú proti základným princípom kryptomien, nakoľko držia kryptomeny namiesto používateľov a tým ich vystavujú rôznym rizikám. Môžu byť napríklad hacknuté, alebo prísť o prostriedky tým, že poskytnú pôžičku niekomu, kto nie je schopný splácať. Veriteľ sa tak používaním týchto platforiem sám pripravuje o základnú výhodu kryptomien – správy vlastných prostriedkov.

Prečítajte si tiež: SEC schválil žiadosť Exodusu na verejnú ponuku akcií

Práve tento priestor na trhu využívajú DeFi protokoly, ktoré umožňujú používateľom aby sa mohli stať veriteľom alebo dlžníkom v kompletne decentralizovanom prostredí. Zabezpečujú tak to, že používatelia sa nemusia v žiadnom momente vzdávať vlastníctva svojich prostriedkov v prospech tretej strany (sprostredkovateľa). Požičiavanie je založené na smart kontraktoch a najpoužívanejším blockchainom je v tomto smere Ethereum. Tieto pôžičky sú dostupné prakticky každému a užívatelia vďaka smart kontraktom nemusia s nikým zdieľať dokonca ani svoje osobné údaje.

Proces požičiavania na DeFi je v princípe veľmi jednoduchý

Používateľ , ktorý sa chce stať veriteľom a zhodnotiť svoje prostriedky, ich jednoducho pošle do smart kontraktu a tie sa tak stanú dostupnými pre potencionálnych dlžníkov. Výmenou za tieto prostriedky smart kontrakt vytvorí iné tokeny, ktoré reprezentujú vložené prostriedky plus úrok.

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

Oproti pôžičkám v tradičnom finančnom systéme je tu však rozdiel. Dlžník si prostriedky požičiava formou kolaterálu (zábezpeky), ktorej hodnota presahuje hodnotu pôžičky. Napríklad pri požičiavaní v banke obdobne ručíme nehnuteľnosťou. V DeFi svete dlžník založí kryptomenu. Možno sa teraz pýtate, aký má význam založiť kryptomenu, aby ste si mohli požičiať ďalšiu a dokonca v nižšej hodnote. Prečo používateľ jednoducho nepredá kryptomenu, ktorú vlastní a nekúpi si tú, ktorú potrebuje? Možných dôvodov je hneď niekoľko. Hlavným je situácia, kedy používateľ nechce predávať kryptomenu, ktorú vlastní aby neprišiel o zisk z jej prípadného zhodnotenia, avšak potrebuje prostriedky na pokrytie ďalších nákladov. Ďalším možným dôvodom je obchádzanie alebo oddialenie platenia dane zo zisku a tiež navýšenie hodnoty pozície pri obchodovaní na páku.

Je objem požičaných prostriedkov nejak limitovaný?

Prvým limitom je samotný objem prostriedkov, ktoré na danej platforme poskytli veritelia. To v súčasnosti nebýva problémom, ak si samozrejme nechcete požičať extrémne veľký obnos. Druhým je takzvaný kolaterál faktor, ktorý definuje aký objem prostriedkov si môžete požičať na základe „kvality“ tokenov, ktorými ručíte. Preložené do zrozumiteľnejšieho jazyka to znamená, že hodnota objemu prostriedkov, ktoré si môžete požičať musí byť nižšia, ako hodnota prostriedkov, ktorými ručíte vynásobená týmto faktorom. Ak teda ručíte tokenmi v hodnote 1 000 dolárov, ktoré majú tento faktor stanovený na 0,75, môžete si požičať kryptomenu v hodnote 750 dolárov.

Pri decentralizovaných pôžičkách vás pri nesplácaní nebude naháňať žiaden exekútor, nakoľko prakticky neexistuje obmedzenie doby, na ktorú si prostriedky môžete požičať. Stačí, že v priebehu času hodnota kolaterálu klesne pod požadovanú úroveň a protokol ho automaticky zlikviduje. Funguje to veľmi podobne ako pri obchodovaní na páku.

Koľko sa za DeFi pôžičku platí?

 V prípade, že by ste sa rozhodli pre pôžičku na DeFi, neočakávajte žiadne pevne stanovené úrokové sadzby. Tie sú vypočítavané automaticky po každom vyťaženom bloku na Ethereovom blockchaine a závisia len na ponuke a dopyte po danej kryptomene, čo znamená, že môžu v čase celkom dramaticky kolísať. Aave ponúka aj stabilnejšiu formu úroku, avšak aj tam je jeho výška fixná iba krátkodobo a v dlhodobom horizonte sa jej úroveň mení.

Pozor na riziká spojené s DeFi pôžičkami

Rovnako ako snáď pri každom druhu pôžičky, by mal byť používateľ obozretný a vopred oboznámený s prípadnými možnými rizikami. Najväčšie riziko pri DeFi pôžičkách predstavujú práve meniace sa úrokové sadzby. Napríklad počas Yield Farming ošiaľu stúpli na tokene BAT až na úroveň 40%, čo zapríčinilo likvidáciu mnohých aktívnych pôžičiek. Doplatili na to najmä používatelia, ktorí pravidelne nesledovali trh a najnovšie správy, nakoľko ich pôžičky boli v konečnom dôsledku omnoho drahšie ako očakávali a táto zmena sa udiala v extrémne krátkom časovom intervale.

DeFi pôžičky prinášajú do kryptomenového sveta mnohé možnosti a na strane veriteľov poskytujú príležitosť na zaujímavé zhodnotenie prostriedkov. Je však potrebné si dávať pozor a tiež vhodne vybrať platformu, keďže každá má svoje výhody aj nevýhody.

Skúšali ste už nejakú formu DeFi pôžičky? A ak áno, ktorá je vaša obľúbená platforma?

Zdroje: cointelegraph.com, youtube.com

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences