Staking protokol pre token SOL (Solana): Marinade Finance

Marinade Finance je staking protokol, ktorý funguje na blockchaine Solana. Platforma umožňuje používateľom zamknúť svoje tokeny SOL pomocou vopred určených stratégií stakingu.

Na oplátku používatelia dostávajú marinade tokeny SOL (mSOL), ktoré možno použiť na maximalizáciu výnosou pomocou funkcií decentralizovaného financovania Marinade (DeFi) alebo v ekosystéme Solana.

Používatelia môžu po zrušení stakingu kedykoľvek vymeniť zamknuté tokeny mSOL späť na SOL. Marinade Finance nemá určené doby zamknutia, a tak môžu mať používatelia kedykoľvek prístup k svojim aktívam. Platforma navyše ťaží z rozsiahlej siete validátorov na udržanie bezpečnosti a decentralizácie. Nielenže je tento proces flexibilný, ale je aj, čo najjednoduchší. Platforma automaticky monitoruje zostatky na účtoch a výkon validátora.

Ak sa chcete zúčastniť liquid stakingu s Marinade Finance, používatelia si vyberú množstvo SOL, ktoré chcú vsadiť. Na oplátku používatelia dostávajú token mSOL, ktorého hodnota sa časom zvyšuje vďaka odmenám za staking. Stakeri môžu tiež použiť tokeny mSOL na yield farming alebo na sekundárnych trhoch pred vybratím svojich tokenov SOL.

Časti ekosystému

mSOL

Keď používatelia vložia SOL cez Marinade Finance, na oplátku dostanú tokeny mSOL. Tieto tokeny mSOL predstavujú zamknuté tokeny SOL používateľa a slúžia ako potvrdenie o vklade. Stakeri môžu používať tokeny mSOL na sekundárnych trhoch, aby maximalizovali výnos. Navyše je mSOL kompatibilný s celým radom protokolov decentralizovaných financií (DeFi).

                                                                             

Tokeny mSOL už majú desiatky prípadov použitia v ekosystéme. Umožňujú vám prístup k protokolom DeFi a zároveň získavať odmeny za staking a pomáhať sieti. Pár príkladov, kde môžete použiť mSOL:

Požičiavanie alebo úvery – mSOL možno použiť, ako kolaterál alebo si zaň požičať na viacerých platformách.

Poskytovanie likvidity – V DeFi nájdete množstvo fondov likvidity využívajúcich mSOL. Možno ich rozdeliť do dvoch kategórií, a to  Bazény mSOL/SOL (tieto fondy predstavujú spôsob, ako využiť svoje mSOL v DeFi a zároveň sa vyhnúť prechodnej strate) a bazény mSOL/XXX (umožnia vám poskytovať likviditu na veľkom počte párov)

Staking – možnosťou zamknutia mSOL môžeťe získat token MNDE a je to možné len na Marinade.

Obchodovateľný na DEX – mSOL je k dispozícii na väčšine decentralizovaných burzách a možno s ním obchodovať za iné tokeny. V takomto prípade obchodujete aj so svojimi nahromadenými odmenami.

Liquid Staking

Zatiaľ, čo tradičný staking vo všeobecnosti vyžaduje, aby používatelia na odomknutie prostriedkov čakali niekoľko dní, liquid staking používateľom umožňuje odomknúť svoje prostriedky okamžite.

Mnoho staking platforiem obsahuje určité obdobie, počas ktorého používatelia musia čakať, kým získajú prístup k svojim finančným prostriedkom. Prirodzene to môže účastníkom zabrániť v tom, aby konali rýchlo, keď chcú vyvážiť svoje portfóliá.

Liquid staking na Marinade Finance má flexibilnejší prístup. Používatelia si stále ponechávajú plnú úschovu svojich aktív a získavajú kombinované odmeny za staking. Môžu však kedykoľvek zamknúť a odomknúť svoje tokeny. Tento systém poskytuje nielen dodatočné toky príjmov prostredníctvom výnosového hospodárenia, ale znamená to aj to, že účastníci môžu konať rýchlo pri vyvažovaní portfólia alebo prerozdeľovaní aktív do rôznych protokolov DeFi.

Marinade Finance umožňuje používateľom okamžite vyberať prostriedky zaplatením poplatku vo výške 0,3 % až 3 %. Používatelia môžu prípadne použiť funkciu oneskorený unstake, aby sa vyhli plateniu poplatkov. Táto funkcia však vyžaduje dlhší čas na to, kým dostanú odmeny za staking. Účasť na liquid minig Marinade Finance navyše pomáha zabezpečiť blockchain Solana a udržiavať decentralizáciu.

Cieľom liquid stakingu je umožniť investorom získať pasívny príjem a zároveň mať stály prístup k likvidite svojich aktív.

Marinade Finance umožňuje používateľom diverzifikovať medzi viacerými validátormi, aby slúžili ako typ slashing zabezpečenia proti slabému výkonu validátora. To znamená, že používatelia môžu delegovať svoj vklad viacerým validátorom súčasne.

Unstake Liquidity Pool

Interný fond mSOL-SOL Unstake Liquidity pool Marinade Finance je zámerne nevyvážený fond likvidity, ktorý umožňuje používateľom ťažiť z nulových strát. Fond Unstake Liquidity funguje najlepšie, keď je všetka likvidita tvorená tokenmi SOL, ktoré pochádzajú od poskytovateľov likvidity.

Okrem toho, keďže poskytovatelia likvidity môžu vkladať do fondu iba SOL, používatelia majú pomocou kódu zaručené, že dostanú rovnakú alebo vyššiu hodnotu tokenu SOL pri zrušení vkladu, ako bol ich vklad, ale musí zaplatiť malý transakčný poplatok vo výške približne 0,00001 USD.

Fond Unstake Liquidity ponúka zdroj pre likviditu mSOL. Fond tiež používa lineárnu štruktúru poplatkov, ktorá poskytuje 75 % poplatkov poskytovateľom likvidity, pričom 25 % ide do pokladnice Marinade Finance.

Okrem toho sa poplatok za swap znižuje, kým sa nedosiahne cieľová likvidita na pokrytie prevádzkových nákladov a motiváciu poskytovateľov likvidity. V súčasnosti je maximálny poplatok 3 %. Minimálny poplatok je 0,3 % a cieľ likvidity je 100 000 SOL.

                                                                       

Delegovanie validátora

Marinade Finance používa rovnakú stratégiu ako blockchain Solana na zabezpečenie toho, aby účastníci dostali najvyšší výkon od validátorov. Aby sa maximalizovala decentralizácia, odolnosť voči cenzúre a výkon, používatelia Marinade Finance delegujú svoje podiely na uzly, ktoré nie sú v rovnakej bezpečnostnej skupine.

Kritériá pre výber validátorov využívajú bodovací mechanizmus, ktorý zohľadňuje výkonnosť, províziu, delikvenciu a ciele decentralizácie. Marinade Finance môže penalizovať koncentráciu validátorov v rovnakom dátovom centre, aby pomohla udržať decentralizáciu.

Cieľom tohto procesu je vytvoriť spravodlivý systém bodovania, ktorý jasne uvádza, ktorí validátori sú najvýkonnejší a ktorí sú najkoncentrovanejší. Marinade Finance to dosahuje pomocou rovnakého výpočtu s otvoreným zdrojom ako blockchain Solana.

Marinade token (MNDE)

Token Marinade sa použije pri riadení DAO. Zámerom je, aby bol token MNDE distribuovaný prvým používateľom, tvorcom protokolov a prispievateľom projektu plne transparentným spôsobom.

Za Marinade nestoja žiadni súkromní investori ani fond rizikového kapitálu a tokeny sa nedajú kúpiť. Veľká časť tokenov MNDE je vyhradená pre DAO a pokladničnú rezervu, aby vytvorili silnú komunitnú správu medzi používateľmi Marinade.

                                                                            

Hlavné dôvody zavedenia tokenu riadenia:

Vytvorenie DAO - MNDE predstavuje čiastočné vlastníctvo spoločnosti Marinade DAO. DAO bude zodpovedať za aktualizáciu parametrov programu, roadmapy, zapojenia sa do ekosystému a ďalších strategických rozhodnutí.

Stimulácia likvidity - zabezpečí likviditu a urýchliť rast platformy.

Kapitalizacia pokladnice - umožní financovanie strategického partnerstva alebo vytvorenie rezervného fondu.

Marinade DAO

V súčasnosti sa DAO nachádza mimo reťazca na komunitnom serveri Discord. Čoskoro sa však implementuje Marinade DAO, aby sa uľahčilo riadenie v rámci reťazca pre ekosystém Marinade.

Marinade DAO je otvorená pre kohokoľvek, hoci držitelia tokenu Marinade Finance získajú právo hlasovať o návrhoch na vykonanie zmien platformy. Okrem toho Marinade DAO podporuje účasť komunity a motivuje členov, aby prispeli projektu a získali odmeny MNDE.

Zdroje:

https://academy.moralis.io/blog/what-is-marinade-finance-and-the-mnde-token,https://docs.marinade.finance/getting-started/what-is-msol

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences