Sieť na komunikácie medzi blockchainmi: Cosmos

Sieť COSMOS je decentralizovaný ekosystém nezávislých blockchainov, ktoré medzi sebou komunikujú. Sieť ponúka interoperabilný ekosystém prepojených blockchainov, ktoré sú prispôsobiteľné a interoperabilné s inými blockchainami.

Prostredníctvom inovatívneho dvojvrstvového prístupu môžu vývojári Cosmos komunikovať s inými veľkými blockchainmi vrátane Bitcoinu, Ethrereum a NEO.

Sieť umožňuje vývojárom vytvoriť si vlastný interoperabilný blockchain v jednoduchom a ľahko sledovanom formáte so škálovateľnosťou.

Ako funguje?

S cieľom spojiť všetky vrstvy spolu a umožniť vývojárom budovať blockchainove aplikácie sa Cosmos spolieha na súbor nástrojov, ktoré sú open source.

Tendermint BFT Consensus Mechanism

Základná vrstva siete Cosmos je konsenzus proof of stake. Táto vrstva je zodpovedná za všetky transakcie a správy týkajúce sa konsenzu v rámci siete.

Odstránenie potreby vytvoriť vrstvu protokolu pre vývojárov im umožňuje získať viac času a zamerať sa na budovanie svojej aplikácie. Vývojári, ktorí získajú viac času na zlepšenie UX (užívateľské skúsenosti), GUI (grafické užívateľské rozhranie) a marketingu aplikácie, často majú väčší úspechu ako tí, ktorí musia venovať čas na vytvorenie vlastnej vrstvy.

Cosmos SDK (Software Development Kit)

Ďalšia a najaktívnejšia vrstva k sieti Cosmos je aplikačná vrstva. Cosmos vytvoril svoj vlastný SDK pre vývojárov, aby bez námahy vybudovali svoje vlastné základy v rámci ekosystému Cosmos.

Cosmos SDK umožňuje vývojárom vybudovať a spustiť interoperabilné blockchainy v 3 jednoduchých krokoch:

Napíše svoj vlastný blockchain, pomocou Cosmos SDK Prebuilt šablón alebo vlastným modulom.

Spusti svoj blockchain na testnete, kde môže vývojár získavať spätnú väzbu.

Pripojí svoj blockchain prostredníctvom protokolu IBC (Inter-BlockChain Communication) v sieti Cosmos, aby ste získali likviditu a prijatie žiadosti.

Jednou z hlavných výhod Cosmos SDK je schopnosť prekladať populárne programovacie jazyky (napr. Java, C ++) do programovacieho jazyka Cosmos. To znižuje prekážky pre nových vývojárov a môžu začať budovať svoje vlastné aplikácie.

Kit Software Cosmos je prvým svojho druhu. Umožňuje vývojárom používať modulárny fork a následne rýchlo a ľahko spustiť svoje vlastné blockchainy.

Modular Cosmos Hub

Toto je miesto, kde sa vyskytuje interoperabilita medzi blockchainami, so schopnosťou spojiť POS a POW. Všetky transakčné informácie a swapy sa vykonávajú na reťazci v PEG-zóne. PEG-zóny sú stredným blockchainom medzi dvoma spojovacími reťazcami. Ten monitoruje stav ostatných blockchainov a je kompatibilný s protokolom IBC.

Prenos rôznych aktív medzi rôznymi reťazcami sa deje pomocou IBC alebo medzi blockchainového komunikačného protokolu. IBC je spoľahlivý a bezpečný komunikačný protokol, ktorý stanovuje status medzi dvoma reťazami.

Cosmos Zone

Každá zóna môže overiť svoje vlastné transakcie, tokeny a implementovať vlastný vývoj. Aj pri týchto rozdieloch sú všetky zóny stále interoperabilné s akoukoľvek inou zónou v systéme.

Zóny používajú architektúru HUB & SPOKE, v ktorej hubs pôsobia, ako router pre rôzne zóny. Každý môže vytvoriť blockchain alebo zónu, pretože sieť je úplne voľna.

Inter Blockchain Communication (IBC) Protocol

Protokol IBC bol postavený na riešenie jednej z najdôležitejších výziev blockchain systémov, a to nedostatok komunikácie a zdieľanie údajov medzi sieťami.

Interoperabilita a schopnosť komunikovať s vonkajšími a vnútornými blockchainovými protokolmi je kľúčom k rozšírenému vyžitiu v reálnom svete a technologickému prijatiu blockchainu a kryptomien. Predstavte si telefónnu sieť, ktorá by mohla komunikovať s účastníkmi len v bezprostrednej geografickej oblasti. Jednoducho by to nefungovalo. Cosmos IBC je protokol TCP / IP-LIKE, ktorý je postavený na zdieľanie informácií, údajov a v konečnom dôsledku umožniť komunikáciu viacerých blockchainov navzájom.

Ekosystém

Sieť COSMOS v roku 2019 prispela k rozvoju a základom mnohých úspešných projektov a blockchainov.

Kava

Platforma vytvorené pomocou Cosmos SDK a je prvá cross chain platforma, ktorá umožňuje interoperabilné pôžičky a požičiavanie, stabilizované pôžičky a iné finančné služby pre celý rad kryptomien. Okrem toho je protokol open-source, čo umožňuje vývojárom používať infraštruktúru v rámci svojich projektov. Kava Labs vydala Harvest.IO, prvý peňažný cross chain trh.

Protokol umožňuje vývojárom hladko vytvoriť a spustiť decentralizované finančné aplikácie v priebehu niekoľkých minút s použitím forku a infraštruktúry medzi reťazcami.

Injective protocol

Protokol bol vytvorený s použitím Cosmos SDK a integráciou Ethereum VDF.

Tento protokol je prvý projekt, ktorý pochádza z Binance Labs a sputený cez Binance LaunchPad. Protokol je interoperabilný a úplne decentralizovaný. Okrem toho má protokol silnú tokenomiku, popri pevných základoch tohto projektu.

Band Protocol

Cosmos IBC Protocol sa rozhodol vytvoriť interoperabilný a decentralizovaný Oracle. Band protocol bol spustený cez Binance LaunchPad. Bandchain môže spracovať tisíce transakcií v sekundách, ktoré sa môžu pochváliť takmer okamžitým konsenzom.

Atom Token

Natívny token ekosystému Cosmos Blockchain je token ATOM a nepoužíva sa v celom ekosystéme Cosmos. Použitie tokenu ATOM je špecifické len pre Cosmos Hub. V sieti existuje niekoľko ďalších hubov a zón (reťazcov), každý s individuálnymi tokenami a tokenomickými formátmi.

Token ATOM sa používa na zaplatenie poplatkov, aby sa umožnili swapy medzi reťazcami. Poplatok je úmerný výpočtovej náročnosti potrebnej na dokončenie transakcie. Užívatelia nemusia platiť poplatok v Atom, ale majú možnosť zaplatiť poplatok aj v iných tokenoch.

Čo prináša?

Cosmos umožňuje vývojárom ľahko vytvárať svoje vlastné blockchainy. To ponúka oveľa viac príležitostí pri vytváraní projektov, v porovnaní s budovaním aplikácií nad inými reťazcami. Okrem toho majú vývojári väčšiu kontrolu a slobodu nad riadením a nad tým, ako funguje blockchain protokol.

Škálovateľnosť

Pomocou mechanizmu konsenzu Tendermint dokáže ekosystém blockchainu Cosmos spracovať tisíce transakcií za sekundu. To prevyšuje skromných 193 transakcií za sekundu PayPal. Prostredníctvom riešení horizontálnej aj vertikálnej škálovateľnosti, Cosmos rozšíril svoju sieť a zároveň zvýšil dostupný výpočtový výkon. Cosmos Network bol vytvorený s ohľadom na škálovateľnosť. Vďaka tomu môžu vývojári jednoducho spustiť a zdieľať svoje blockchainové aplikácie s ostatnými. To je tiež dôvod, prečo sa Cosmos Network niekedy označuje ako internet blockchainov.

Interoperabilita

Ekosystém blockchainu Cosmos je rozsiahly a rôznorodý s možnosťou pre vývojárov pracovať s reťazcami mimo ekosystému Cosmos. Okrem toho existujú niektoré ďalšie výhody interoperability siete Cosmos.

Ak sú v rámci siete Cosmos blockchainy, ktoré majú značnú likviditu, vývojári môžu jednoducho previesť svoje vlastné aktíva alebo tokeny do vysoko likvidného blockchainu.

Tento proces sa dosiahne uzamknutím aktíva vo vašom reťazci a odoslaním balíka vo formáte IBC do Cosmos Hub, aby sa potvrdilo, že aktívum je uzamknuté. Po potvrdení sa syntetické verzie aktív objavia v Cosmos Hub, aby ľudia mohli nakupovať, obchodovať a preniesť ich na iný blockchain, ak je to možné.

Pre vývojárov

Ak ste vývojár a máte nový nápad na funkciu, ktorá sa má použiť na platforme, spracovanie môže chvíľu trvať, ak bola aplikácia postavená na Ethereum. Je to kvôli obmedzeniam budovania na inom blockchaine.

Ak aplikácia obsahuje nový protokol, skôr, ako môže byť spracovaná prostredníctvom EVM, musí komunita Ethereum navrhnúť nový EIP a odhlasovať zmenu.

Cosmos tento problém obchádza a umožňuje vývojárom vytvárať svoje blockchainy s individuálnou štruktúrou riadenia. Na druhej strane majú vývojári možnosť zaviesť inovatívne funkcie do aplikácií v oveľa kratšom čase ako v prípade Ethereum.

Zdroje:

https://www.kraken.com/learn/what-is-cosmos-atom,https://academy.binance.com/en/articles/what-is-cosmos-atom,https://academy.moralis.io/blog/cosmos-network-exploring-the-cosmos-blockchain-ecosystem

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences