Protokol DeFI na požičanie a poskytnutie likvidity: Compound

Compound je systém fungujúci na Ethereu, ktorého cieľom je podnietiť distribuovanú sieť počítačov k prevádzke tradičného peňažného trhu.

Jeden z protokolov decentralizovaných financií (DeFi), využíva na poskytovanie tejto služby viacero kryptomenových aktív, čo umožňuje poskytovať pôžičky bez finančného sprostredkovateľa, akým je napríklad banka.

Compound umožňuje používateľom vkladať kryptomenu do úverových fondov, aby k nim mali prístup dlžníci. Veritelia potom zarábajú úroky z aktív, ktoré vkladajú. Po vykonaní vkladu Compound udelí veriteľovi novú kryptomenu nazývanú cToken (ktorá predstavuje vklad).

Každý cToken je možné prevádzať alebo obchodovať bez obmedzenia, ale je možné ho vymeniť iba za kryptomenu pôvodne uzamknutú v protokole. Celý tento proces je automatický a spravuje ho zložený kód, čo znamená, že veritelia si môžu vklady kedykoľvek vybrať.

Na stimuláciu tejto aktivity spoločnosť Compound používa inú kryptomenu, ktorá je súčasťou jej služby, s názvom COMP. Zakaždým, keď používateľ používa Compound trh (požičiava, vyberá alebo splatí aktíva), je odmenený dodatočnými tokenmi COMP.

Ako funguje Compound?

Compound spája veriteľov a dlžníkov pomocou kombinácie inteligentných zmlúv fungujúcich na Ethereu a úroky platené v kryptomene.

Medzi dvoch hlavných používateľov platformy patria veritelia a dlžníci.

Veritelia môžu požičať kryptomeny na Compound a poslať svoje tokeny na Ethereum adresu kontrolovanú Compoundom, aby získal úrok.

               

Dlžníci si môžu požičiavať kryptomeny podporované Compound v percentách zo založenej hodnoty.

Compound odmeňuje veriteľov pomocou tokenov COMP na základe množstva cTokenov držaných v ich peňaženke a meniacej sa úrokovej sadzby v závislosti od dostupnej ponuky daného aktíva. Čím viac likvidity na trhu, tým nižšia úroková sadzba.

Používatelia, ktorí požičiavajú aktíva protokolu, si môžu vziať pôžičku v akejkoľvek inej kryptomene, ktorú Compound ponúka, až do výšky poskytnutého kolaterálu.

Dôležité je, že dlžníci môžu dostať likvidáciu, ak hodnota aktíva, ktoré si požičiavajú, sa zvýši a stane sa cennejším ako založené aktívum.

Funkčnosť

Koncept je celkom jednoduchý, vkladať kolaterál a získavať úroky. Avšak namiesto toho, aby ste svoje peniaze vložili u sprostredkovateľa, akým je banka, vložíte ich do inteligentnej zmluvy. To zaisťuje, že sa nevzdáte kontroly nad svojimi aktívami v prospech sprostredkovateľov.

Zarábanie na úrokoch pomocou pôžičiek

Ak vlastníte niektorú z kryptomien podporovanú Compound, môžete ich vložiť do zloženého protokolu a posielať, zamykať, vkladať, požičať ľubovoľnú sumu. Uzamknutie kryptomien pomocou Compound je, ako vloženie peňazí na sporiaci účet, ale s decentralizovaným protokolom založeným na blockchaine.

Namiesto vkladu peňazí do banky posielate svoje kryptomeny do Compound peňaženky. A rovnako, ako pri pôžičke banke, okamžite začnete zarábať úroky na svojej kryptomene. Úrok, ktorí zarobíte, je v rovnakom tokene, ktorí ste si požičali, čo znamená, že ak pošlete BAT, získate úrok z BAT, ak pošlete DAI, získate DAI atď.

               

Pôžičky

Akonáhle zamknete svoje kryptomeny na Compound, môžete si proti nemu požičať.

Compound nevyžaduje kontrolu kreditu, takže ktokoľvek kdekoľvek na svete s kryptomenami si môže požičať. Sumu koľko si môžete požičať určuje na základe kvality aktíva. Ak ste, teda napríklad poslali 1 000 BAT v hodnote 500 USD a Compound nastavil limit na pôžičku (faktor kolaterálu) pre BAT na 50 %, môžete si požičať akúkoľvek inú kryptomenu v hodnote 250 USD, ktorú protokol a rovnako, ako pri požičiavaní peňazí v banke, musíte platiť úroky z peňazí, ktoré si požičiate.

Máme, teda požičiavanie a požičiavanie, pričom obe sa týkajú úrokových sadzieb. Za pôžičku získate úrok a za požičanie platíte úrok.

cTokeny 

cTokeny predstavujú váš zostatok zakaždým, keď sa rozhodnete používať Compound fond likvidity. Založené aktívum reprezentované cTokenmi vám umožňuje zarábať úroky a slúžiť ako kolaterál. Funguje podobne ako tokeny ERC-20, pretože s ním možno obchodovať alebo ho môžu vývojári naprogramovať na vytváranie nových technológií.

Niektoré funkcie cTokenov sú nasledovné:

  • Môžete si požičať až 50 – 75 % hodnoty cTokenov, v závislosti od kvality založeného aktíva.
  • Tokeny môžete kedykoľvek pridať alebo vybrať.
  • Ak sa váš dlh stane nedostatočným zabezpečením bude zlikvidovaný.
  • Likvidátori dostávajú 5 % zo zlikvidovaného majetku ako úrok.
  • Peňaženka Coinbase a MetaMask integrujú zostatky cTokenov.
  • cTokeny sú viditeľné na Etherscan.

Comp token

Token v Compound ekosystéme je COMP, čo je natívny token riadenia. Držitelia tokenov COMP môžu predkladať návrhy a hlasovaním rozhodnúť o smerovaní protokolu v budúcnosti.

                                                                       

Celkové množstvo COMP je 10 miliónov. 42,3 % je vyhradených pre používateľov, aby zarobili pri používaní Compound. V rámci každého z týchto trhov je čiastka COMP rozdelená v pomere 50:50 medzi poskytovateľov a dlžníkov na danom trhu.

Držitelia COMP môžu získať viac tokenov COMP hlasovaním o rôznych návrhoch riadenia.

Zdroje:

https://academy.moralis.io/blog/what-is-compound-finance-a-detailed-defi-guide , https://www.kraken.com/learn/what-is-compound-comp , https://www.gemini.com/cryptopedia/what-is-compound-and-how-does-it-work#section-how-compound-crypto-liquidity-pools-work

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences