Protokol na obchodovanie s tokenmi: Ox

0x je cross-chain protokol, ktorý uľahčuje obchodovanie s tokenmi ERC-20 a inými aktívami bez sprostredkovateľov pomocou open source balíka a verejne auditovaných inteligentných zmlúv. Natívny token 0x (ZRX) poháňa protokol 0x a je ľahko integrovateľný do mnohých aplikácií.

Uzly v protokole 0x sú známe ako Relayers. Relayers hostujú knihy objednávok mimo reťazca a poskytujú informácie na vykonanie a zrušenie transakcií. Na oplátku získavajú odmeny v tokenoch ZRX. Tieto tokeny tiež umožňujú držiteľom podieľať sa na správe protokolov, aby pomohli formovať budúcnosť projektu.

Protokol 0x zhromažďuje likviditu z populárnych decentralizovaných búrz (DEX) a poskytuje exkluzívneho automatického tvorcu trhu (AMM) a fondy likvidity s bezplatnými limitnými príkazmi.

Zatiaľ, čo protokol 0x je vhodný na poskytovanie likvidity pre DEX, je ideálny aj pre trhy podobné eBay pre tokeny NFT. Navyše protokol môže uľahčiť mimoburzové (OTC) obchodné služby. Protokol 0x je vysoko flexibilný, prispôsobiteľný a ľahko sa dá integrovať do existujúcich aplikácií.

Ako funguje ?

0x je softvér, ktorý umožňuje používateľom vytvárať vlastné trhy s kryptomenami. Pomocou protokolu 0x môžu používatelia tokenizovať aktíva a nakupovať alebo predávať tokeny na blockchaine Ethereum.

Na prevádzkovanie akéhokoľvek trhu 0x sú potrebné dva typy používateľov, a to:

Tvorcovia

Poskytujú likviditu knihe objednávok. Tvorcovia zadávajú na burze príkazy, ktoré neobchodujú okamžite.

Príjemcovia

Berú likviditu z knihy objednávok. Príjemcovia zadávajú objednávky, ktoré sa okamžite spájajú s existujúcimi objednávkami.

                                                                

Kniha objednávok 0x je udržiavaná Relayer modulom protokolov. Relayer má za úlohu uľahčovať komunikáciu medzi knihami objednávok 0x a transakciami, ktoré sa ukladajú na blockchaine.

Keď používateľ uskutoční obchod, tvorcovia zašlú kryptograficky podpísané príkazy Relayerovi, ktorý ich potom zaúčtuje do knihy objednávok za poplatok z transakcie. Tieto objednávky môžu obsahovať token, s ktorým sa obchoduje, požadovanú cenu a dátum vypršania platnosti.

Akonáhle je objednávka pripravená na vykonanie, 0x inteligentné zmluvy, ktoré fungujú na Ethereum zosúladia dopyt príjemcu s objednávkami Tvorcu a prenáša tokeny medzi používateľmi.

Ox protokol

Protokol 0x používa off-chain Relayer pre transakcie známe ako Broadcast Orders. Tieto príkazy odoberajú veľkú časť výpočtov potrebných na transakcie z hlavného reťazca Ethereum. To zase pomáha znižovať poplatky za gas a preťaženie siete.

Protokol môže tiež uľahčiť objednávky z bodu A do bodu B. Tieto objednávky umožňujú objednávateľom vybrať si konkrétneho príjemcu pri Broadcast objednávke. Okrem toho môžu používatelia prevádzať prostriedky priamo prostredníctvom niekoľkých komunikačných kanálov vrátane e-mailu a programov na odosielanie správ. Ďalšou výhodou týchto príkazov je, že ich môže vyplniť iba určený príjemca, čím sú transakcie chránené pred hackermi.

                                                           

Okrem toho protokol 0x používa off-chain Relayer na prenos výpočtov mimo reťazec. Namiesto vykonávania každej transakcie v reťazci a účtovania poplatkov za gas sa na transakcie 0x používajú off-chain Relayer, aby sa minimalizovali transakčné poplatky. V porovnaní s mnohými decentralizovanými burzami založenými na Ethereum by táto metóda mohla používateľom ušetriť veľa peňazí. Je to zrejmé najmä pri vykonávaní zložitých transakcií založených na inteligentných zmluvách s decentralizovanými aplikáciami (dApps) a decentralizovanými burzami (DEX). Jediným výpočtom, ktorý sa vyskytuje v reťazci, je prevod hodnoty. Všetky ostatné informácie sa môžu vysielať mimo reťazec, čím používatelia ušetria peniaze na poplatkoch za gas a znížia preťaženie siete.

0x Relayers

Pri použití protokolu 0x musia príjemcovia likvidity zaplatiť poplatok pomocou tokenu 0x (ZRX). Tieto poplatky sú hlavným stimulom pre tvorcov trhu 0x, známych ako Relayer.

0x Relayer sú základom protokolu. Relayers vysielajú príkazy na vyhľadanie protistrany, ak konkrétny príjemca nie je špecifikovaný alebo je inak nedostupný. Tiež sa starajú o knihu objednávok a prinášajú likviditu do siete. Funguje to podobným spôsobom ako výmena.

Sprostredkovatelia však nevykonávajú obchody. Namiesto toho sa objednávky plnia, keď výrobca aj príjemca predložia podpisy do inteligentnej zmluvy burzy. Relayers dostávajú za poskytovanie tejto služby tokeny ZRX, čo by mohol byť skvelý spôsob, ako si zarobiť pasívny príjem pomocou kryptomien.

Staking

Protokol 0x ponúka držiteľom tokenov ZRX možnosť pasívneho príjmu pomocou decentralizovaných financií (DeFi). Táto príležitosť je dostupná držiteľom tokenov, ktorí zamykajú svoje tokeny ZRX na podporu siete. Na oplátku používatelia dostávajú tokeny ZRX ako odmeny. Stakeri si môžu vybrať jednu z dvoch rolí, a to tvorca trhu alebo delegát.

Tvorcovia trhu sú používatelia, ktorí vytvárajú trhové objednávky významného objemu v rámci kníh objednávok 0x. Cieľom tvorcov trhu 0x je tiež vytvoriť výmenu aktív s nízkym sklzom a úzkymi rozpätiami medzi požadovanou a ponúkanou cenou. Tvorcovia trhu môžu vytvárať fondy likvidity buď vkladaním vlastných tokenov ZRX alebo pozvaním iných investorov, aby prispeli svojimi tokenmi ZRX.

Druhou úlohou v rámci systému staking 0x je úloha delegáta. Delegátori sú držitelia tokenov ZRX, ktorí nemajú rovnaký objem obchodovania alebo úroveň technického know-how ako tvorcovia trhu, no stále prispievajú do siete vkladaním svojich tokenov ZRX. Používatelia môžu delegovať svoje tokeny ZRX do fondov likvidity, aby získali určité percento odmien tvorcov trhu za staking. To je výhodné pre obe strany a zvyšuje to silu siete. Sprievodca stakingom je tiež nástroj, ktorý môže odporučiť najlepšie fondy likvidity, do ktorých sa možno zapojiť.

Produkty 0x Protocol

Protokol 0x ponúka širokú škálu produktov a služieb pre rôzne aplikácie.

API

0x API (aplikačné programovacie rozhranie) sa bez problémov integruje do radu aplikácií na agregáciu likvidity z viacerých decentralizovaných búrz (DEX) prostredníctvom jediného API. Zatiaľ, čo likvidita je agregovaná z 0x Mesh, Kyber, Uniswap a mnohých ďalších DEX, 0x nájde najlepšiu možnú cenu pomocou inteligentného smerovania objednávok na rozdelenie transakcií na viacero platforiem. 0x API tiež umožňuje používateľom vytvárať trhové a limitné objednávky a získavať cenové ponuky s najnižším možným sklzom.

0x Mesh

0x Mesh je sieť na zdieľanie objednávok typu peer to peer. Dodržiava formát správ 0x a vzťahuje sa na celý rad aplikácií. Mesh môžu napríklad používať sprostredkovatelia na zdieľanie a prijímanie objednávok od iných sprostredkovateľov. Tvorcovia trhu môžu tiež ťažiť z používania siete Mesh na interakciu so širším publikom. Týmto spôsobom môžu tvorcovia trhu prenášať objednávky cez viacero obchodných platforiem, čím sa zvyšujú šance na splnenie objednávky.

Ďalším spôsobom použitia Mesh je nový model bezserverového Relayer. Tento model funguje bez backendových serverov alebo databáz. Namiesto toho používatelia spúšťajú Mesh cez webový prehliadač a objednávky sa zdieľajú priamo medzi nimi. Je však potrebné mať na pamäti, že tento model možno nie je vhodný pre všetky trhy.

Mesh má tiež mechanizmus automatického vypĺňania objednávok, ktorý umožňuje vývojárom sústrediť sa na vytváranie aplikácií. Spustenie uzla Mesh navyše umožňuje účastníkom automaticky nájsť partnerov v sieti, aby si s nimi mohli vymieňať objednávky anonymne.

Okrem toho vývojári používajú GraphQL API v spojení s 0x Mesh na odosielanie objednávok do siete, dopytovanie objednávok a prijímanie upozornení.

0x Instant

0x Instant uľahčuje pridanie bezproblémového nákupu kryptomien na akúkoľvek webovú stránku alebo aplikáciu pomocou niekoľkých riadkov kódu. 0x Instant je tiež plne konfigurovateľné riešenie s otvoreným zdrojom, ktoré môže používať každý. Navyše, 0x Instant affiliate partneri môžu získať odmeny za transakcie.

Funguje to tak, že sa vloží likvidita vo forme tokenov ERC-20 alebo ERC-721 od 0x Relayer a nájde sa najlepšia možná cena v rámci siete. Pomocou Okamžitého konfigurátora môžu používatelia vytvárať jednoduché zabudovateľné rozhrania na nákup a predaj aktív v hre. Používatelia si navyše môžu prispôsobiť 0x Instant pomocou nástroja AssetBuyer, aby odstránili mnohé zo zložitosti smerovania objednávok.

Matcha

Matcha je agregátor likvidity, ktorý používa protokol 0x. Vyhľadávaním decentralizovaných búrz (DEX) cez Ethereum, Binance Smart Chain (BSC) a Polygon umožňuje Matcha používateľom nájsť najlepšie ceny za tokeny s viacerými reťazcami na jednom vhodnom mieste.

Okrem toho Matcha zbiera likviditu z viacerých búrz, vrátane Uniswap, SushiSwap, PancakeSwap, QuickSwap a mnohých ďalších. Potom Matcha kombinuje viaceré zdroje likvidity do jedného obchodu, čím používateľom šetrí peniaze a čas. Okrem toho sa Matcha môže pochváliť fiat on-ramp, bezplatnými limitnými príkazmi, kompatibilitou s viacerými peňaženkami, bez poplatkov za vklad alebo výber a bez obchodných limitov.

0x Token

Token 0x (ZRX) je dostupný na mnohých kryptoburzách, vrátane dvoch najväčších centralizovaných búrz, Coinbase a Binance. Investori môžu tiež použiť burzy Gemini, OKEx a Crypto.com na obchodovanie s tokenom ZRX alebo, ak by ste radšej obchodovali prostredníctvom decentralizovanej burzy (DEX), tak môžeťe použiť Uniswap.

                                                                              

Riadenie

Držitelia tokenov ZRX môžu hlasovať o 0x zlepšovacích návrhoch (ZEIP), čo sú verejné návrhy na zmenu správania 0x inteligentných zmlúv vrátane ich parametrov. To by sa mohlo rozšíriť aj na návrhy nástrojov mimo reťazca, ak sa to týka spôsobu interakcie so zmluvami.

Každý token sa rovná jednému hlasu, takže počet tokenov, ktoré jednotlivec drží, určuje, akú hlasovaciu silu má. Snímka bloku Ethereum, ktorého overenie sa, čo najviac zhoduje s celým časovým rámcom hlasovania (zvyčajne sedem dní), uzamkne všetky odovzdané hlasy. Ak volič pred týmto momentom vyberie svoje tokeny z peňaženky, jeho hlasy nebudú zaregistrované. Toto uzamknutie zabezpečuje, že voliči sú vystavení finančným dôsledkom svojich rozhodnutí.

Zdroje:

https://www.gemini.com/cryptopedia/what-is-0x-crypto-how-does-it-work#section-governance,https://www.kraken.com/learn/what-is-0x-zrx,https://academy.moralis.io/blog/what-is-0x-and-the-zrx-token

 

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences