Protokol decentralizovanej rezervnej meny: OlympusDAO

OlympusDAO je decentralizovaný protokol rezervnej meny, ktorý poháňa natívny token OHM.

Token OHM je krytý viacerými aktívami, ako sú stablecoiny DAI a FRAX. Keďže tieto digitálne aktíva podporujú token OHM, má vnútornú hodnotu, pod ktorú nemôže klesnúť. OlympusDAO vytvoril pseudo anonymný tím a je riadený komunitou pomocou modelu decentralizovanej autonómnej organizácie (DAO).

OlympusDAO využíva aj hernú teoretickú mechaniku a ekonomické stimuly, ako je staking a bonding. Používatelia môžu uzamknúť tokeny OHM, aby získali viac tokenov OHM, ako formu pasívneho príjmu. Používatelia môžu tiež poskytnúť tokeny fondu likvidity (LP) alebo DAI k protokolu a na oplátku získať tokeny OHM.

Zámerom projektu je vytvoriť menový systém založený na blockchaine riadený hospodárskou politikou. Cieľom tohto systému je priniesť ekonomickú stabilitu a konzistentnosť do platformy a tokenu OHM prostredníctvom rastu a vytvárania bohatstva a, aby token OHM fungoval ako globálna rezervná mena, prostriedok výmeny a zúčtovacia jednotka. Držitelia tokenu OHM sa tiež môžu zúčastniť na správe protokolu hlasovaním o návrhoch na zmenu ekonomických parametrov platformy.

Technologia

Projekt sa zameriava na token OHM, čo je nefixovaný stablecoin, ktorý dúfa, že bude nakoniec považovaný za krypto natívnu fiat alternatívu. Robí to rôznymi mechanizmami. Napríklad využíva svoju pokladnicu na zvýšenie a zníženie ponuky OHM, LP dlhopisov a premenne kontrolovane DAO.

Olympus zvyšuje zásobu OHM, keď je nad svojou vnútornou hodnotou a znižuje, keď je nižšia.

S cieľom motivovať ľudí k nákupu priamo z protokolu im protokol poskytuje zľavu v porovnaní s trhovou cenou. Pomocou novozískaného DAI môže protokol raziť rovnaké množstvo OHM, pretože každý OHM musí byť podporený iba 1 DAI (napr. ak osoba zaplatí 800 USD za 1 OHM prostredníctvom protokolu, protokol môže zase vyraziť 800 OHM). Tento OHM sa distribuuje 90 % držitelom, ktorí majú zamknuté tokeny a 10 % DAO.

                          

To buduje pokladnicu a pomáha legitimizovať protokol pri vyššej trhovej kapitalizácii a zároveň odmeňuje zainteresovaných, ktorí vyradia OHM z obehu. Keď je cena nižšia, stane sa presný opak a ľudia si môžu vymeniť OHM za nižšiu cenu v porovnaní s trhovou cenou a dostať DAI alebo LP z pokladnice. Tento OHM sa potom spáli, čím sa zníži celkové množstvo tokenov.

Okrem väzieb DAI má protokol aj väzby LP. Tu môžu ľudia, ktorí poskytli likviditu na SushiSwap OHM-DAI, predať svoje akcie LP do protokolu výmenou za zľavu v OHM. Tento mechanizmus tiež umožňuje protokolu raziť nové OHM, ale, čo je dôležitejšie, zvyšuje podiel protokolu na poole, čo prináša stabilitu a dôveru pre držiteľov tokenov a iných poskytovateľov likvidity.

Nakoniec sú tu premenné riadenia inflácie (ICV) a premenné riadenia deflácie (DCV), ktoré sú riadené DAO a pomáhajú protokolu zamerať sa na volatilitu alebo stabilitu. Keď je OHM väčšia ako jeho vnútorná hodnota, ICV určí, aký agresívny je predajný tlak a naopak s DCV nákupný tlak, keď je OHM nižší ako jeho vnútorná hodnota. Tento mechanizmus sa zatiaľ osvedčil, keďže protokol zaznamenal obrovský nárast ceny OHM a hodnoty jeho pokladnice v dôsledku uprednostňovania rastu v prvých niekoľkých mesiacoch.

Olympus ekosystém

Na protokolárnej úrovni sa ekosystém Olympus skladá zo štyroch kľúčových pilierov. Ide o protokolom riadenú pokladnicu Olympus, likviditu vlastnenú protokolom (protocol owned liquidity), bonding mechanizmus a staking tokenov OHM. Okrem toho je správa protokolov pod kontrolou decentralizovanej autonómnej organizácie (DAO).

Decentralized Autonomous Organization (DAO)

Decentralizovaná autonómna organizácia Olympus (DAO) uľahčuje decentralizovanú správu protokolov. Zmluva DAO je multisig zmluva, ktorá využíva gnosis bezpečnú implementáciu na uchovávanie všetkých prostriedkov DAO.

DAO dostáva časť všetkých výnosov z predaja a strategických investícií na pomoc pri budovaní samostatnej decentralizovanej platformy. Akékoľvek ekonomické úpravy protokolu vykonáva DAO pomocou samostatnej poistnej zmluvy. DAO je tiež zodpovedný za správu pokladničnej zmluvy.

Bonding

Olympus bonding je proces predaja aktív protokolu výmenou za natívny token OHM. Projekt motivuje používateľov k predaju aktív protokolu namiesto na otvorenom trhu tým, že im ponúka zľavu. Na každý dlhopis sa tiež vzťahuje obdobie nároku, aby sa zabránilo bonderom hromadne ukladať všetky svoje tokeny. Predvolené obdobie nároku je päť dní, čo minimalizuje počet dostupných arbitrážnych príležitostí a znižuje tlak na predaj.

Bonding možno považovať za aktívnu, krátkodobú investičnú stratégiu. Je to, preto, že sekundárny trh s dlhopismi poháňa zisťovanie cien, vďaka čomu sú zľavy dlhopisov nepredvídateľné. Na rozdiel od stakingu si bonding vyžaduje veľa monitorovania, aby sa udržala ziskovosť. Navyše, cena dlhopisov sa počíta podľa dopytu po nich. Vo všeobecnosti majú dlhopisy tendenciu stáť viac, keď je dopyt vysoký a nižšie, keď dopyt klesá.

Ďalej, keď sa cena dlhopisov zvýši, iniciatíva protokolu vytvárať ich viac, klesá. V súlade s tým je trh s dlhopismi vysoko konkurenčný, pretože bonderi môžu získať atraktívnu zľavu na tokeny OHM. Mechanizmus spájania Olympus navyše umožňuje platforme vytvárať autonómnu likviditu bez potreby partnerstiev a externých zdrojov vyčerpávajúcich zdroje. Z tohto dôvodu užívatelia ekosystému Olympus profitujú z likvidity vlastnenej protokolom.

Olympus Treasury

Pokladničná zmluva spoločnosti Olympus využíva implementáciu trezoru na ukladanie aktív v celom protokole. Keď účastník siete investuje do dlhopisu DAI, pokladnica vezme viazaný DAI a vymení ho za rovnaké množstvo tokenov OHM.

Okrem toho je pokladnica chránená sériou multisig peňaženiek. Aby bola transakcia úspešná, musia štyri zo siedmich týchto peňaženiek poskytnúť podpisy. To pomáha odstrániť akýkoľvek jediný bod zlyhania a zachovať decentralizáciu v celej sieti Olympus.

Staking

Staking je stratégia primárneho nárastu hodnoty v rámci ekosystému Olympus. Vložením natívneho tokenu OHM môžu používatelia platformy zarobiť pasívny príjem s kryptomenami vo forme odmien. Tieto odmeny pochádzajú z predaja dlhopisov. V súlade s tým sa odmeny za staking líšia v závislosti od množstva tokenov OHM zamknutých v rámci protokolu a parametrov hospodárskej politiky.

Mechanizmus stakingu tiež pomáha regulovať zásobovanie a rozširovanie zásob tokenov OHM. Používatelia môžu zamknúť tokeny OHM a tokeny LP, aby získali automaticky zložené odmeny v tokene OHM.

Zatiaľ, čo bonding je vo všeobecnosti krátkodobou investičnou stratégiou, staking je dlhodobým. Je to, preto, že dlhodobé zostatky odmien za staking môžu kompenzovať negatívnu cenu, ak je trvanie dostatočne dlhé. Pri uzamykaní tokenov OHM dostanú používatelia rovnaké množstvo tokenov sOHM v pomere 1:1.

Tieto tokeny sOHM sú tiež prenosné a zložiteľné s rôznymi protokolmi decentralizovaných financií. Na konci stakingu používatelia spália svoje tokeny sOHM a vyplatia si rovnaký počet tokenov OHM. Zrušením stakingu sa však používatelia vzdajú akýchkoľvek nadchádzajúcich odmien.

Protocol Owned Liquidity (POL)

Likvidita vlastnená protokolom (POL) poskytuje používateľom záruku, že bude vždy k dispozícii dostatočná likvidita pre normálne trhové operácie.

Mechanizmus POL umožňuje platforme vnímať likviditu ako zdroj príjmov namiesto pasív. Každá transakcia v rámci platformy podlieha malému poplatku vo výške 0,25 % až 3 %. Tieto poplatky idú poskytovateľom likvidity.

Avšak, pretože pokladnica drží tieto prostriedky, môže generovať konštantnú likviditu pre protokol. Nielenže to predstavuje ďalšie príležitosti na tvorenie výnosov pre používateľov platformy, ale tiež to pomáha udržiavať ekonomickú stabilitu v prípade hromadného úniku likvidity.

Olympus token

Token OHM slúži ako stabilná mena protokolu aj ako token správy. Používatelia, ktorí si kúpia OHM, môžu urobiť jednu z troch možností, a to môžu ho držať, zamknúť alebo poskytnúť likviditu na SushiSwap OHM-DAI LP.

Poskytovateľ likvidity získa na oplátku tokeny LP, ktoré potom môže predať protokolu, aby získal token OHM. Dlhodobým cieľom je, že token OHM bude fungovať podobne, ako ostatné stablecoiny a bude sa používať na označenie cien produktov a tiež na bežné transakcie.

                                                                            

Používatelia, ktorí ho jednoducho držia, neuvidia žiadne výhody v porovnaní s držaním akéhokoľvek iného tokenu. Používatelia, ktorí vložia OHM, dostanú späť sOHM, čo je vždy 1:1 s OHM. Keď protokol razí OHM, rozdelí sa 90 % stakerom a 10 % DAO

Token OHM sa používa aj na hlasovanie o návrhoch na Scattershot. Množstvo OHM, ktoré má používateľ, predstavuje jeho hlasovaciu silu. OHM je token ERC-20, ktorý je možné zakúpiť na SushiSwap a je kompatibilný s akoukoľvek Ethereum peňaženkou.

Olympus Pro

Olympus Pro je decentralizovaný dlhopisový trh a poskytovateľ služieb likvidít, ktorý tretím stranám umožňuje mať POL. Olympus Pro tiež poskytuje nový spôsob investovania do budúcnosti platformy Olympus prostredníctvom výnosov.

Platforma ponúka klientom infraštruktúru, odborné znalosti a expozíciu na uľahčenie udržateľných riešení získavania likvidity pre sebestačné decentralizované ekonomiky.

Zdroje:

https://academy.moralis.io/blog/what-is-olympusdao-and-the-ohm-token,https://messari.io/asset/olympus/profile/token-usage

 

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences