Ethereum sa čoskoro rozlúči s vysokými poplatkami

Transakčné poplatky na blockchaine Ethereum sa v poslednom období stali častým terčom oprávnenej kritiky zo strany používateľov. Ich výška sa často šplhala do nezmyselne vysokých úrovní a doplácali na to najmä používatelia, ktorí z nejakého dôvodu potrebovali, aby bola ich transakcia spracovaná čo najskôr. Situácia by sa mohla zásadne zmeniť už toto leto, kedy by mala byť nasadená jedna z aktualizácií siete s názvom EIP 1559. Tá úplne mení štruktúru poplatkov za transakcie a mala by ich výrazne znížiť. Všetky aktualizácie sú súčasťou prechodu na systém Proof-of-Stake a Ethereum 2.0.

ETH sa menej obchoduje a rastie záujem o jeho využívanie

Určite ste všetci zachytili pomerne negatívne správy, ktoré prichádzajú z Číny. V dôsledku prísnych regulačných zásahov voči kryptomenám zo strany Čínskej ľudovej banky, aktuálne sledujeme výrazný pokles cien. Niektoré kryptomeny tak za pár dní stratili až 30% svojej doterajšej hodnoty. V tejto panike, ktorá prichádza najmä zo strany retailových obchodníkov, však nevidíme veľkú logiku, nakoľko ťažba sa s najväčšou pravdepodobnosťou iba presťahuje do iných jurisdikcií a z dlhodobého hľadiska bude celkový dopad týchto krokov Číny iba minimálny.

Neviete, čo si vybrať? Tak si vyberte všetko! VIP má všetko. Exkluzívny obsah je len začiatok! Vstúpte do VIP sveta Kryptotrejder. Viac info TU.

Jednou zo zasiahnutých kryptomien je aj Ether (ETH), ktorý sa pod dlhšom čase ocitol pod hranicou 2 000$. Ani tento pokles mu však zjavne nebráni, aby v iných smeroch dosahoval naozaj úctyhodné výsledky. Množstvo ETH držaného na burzách kleslo na dvojročné minimum – 13 miliónov ETH. Výrazne však stúpol objem ETH držaných v smart kontraktoch. Ten sa od januára zvýšil o viac ako 50% a aktuálne je na svojom historickom maxime a dosiahol úroveň 26,7 milióna ETH v hodnote približne 50 miliárd dolárov.

Smart kontrakty nám ukazujú ako bude vyzerať budúcnosť

Smart kontrakty, ktoré bežia okrem iných aj na chaine Ethereum predstavujú kód, ktorý sa na základe vopred zadefinovaných pravidiel vykonáva sám. Medzi najobľúbenejšie na tomto blockchaine patria určite tie, ktoré sú zamerané na financie a umožňujú používateľom dosahovať atraktívne výnosy z ich ETH. Z takmer 27 miliónov ETH držaných v smart kontraktoch sa až 8,5 milióna používa v aplikáciách decentralizovaných financií (DeFi), ako sú napríklad Uniswap, Aave a MakerDAO.

To, že objem Etheru v smart kontraktoch rastie naznačuje, že záujem o špekulatívne obchodovanie ETH slabne a výrazne stúpa záujem o využívanie tohto aktíva, ako zdroja výnosov z úrokov. Určite tak môžeme očakávať, že v odvetví DeFi sa toho bude v najbližších rokoch diať naozaj veľa. DeFi zároveň predstavuje jeden z hlavných dôvodov rastu celého blockchainu Ethereum.

Aktualizácia EIP 1559 je jednou z piatich, ktoré očakávame už počas tohto leta

Práve EIP 1559 predstavuje medzi spomínanými piatimi najväčšiu hviezdu. Zavádza nový mechanizmus určovania cien transakcií založený na minimálnom poplatku, ktorý sa nazýva „základný poplatok“. Ten už nebudú určovať používatelia a automaticky ho vyráta samotný protokol.

Prečítajte si tiež: Na trh prichádza nový „Google“ pre blockchain

Zmena sa samozrejme dotkne aj ťažiarov, nakoľko transakčné poplatky predstavujú jeden z hlavných zdrojov ich príjmov. Dá sa povedať, že EIP 1559 transakčné poplatky ruší a nahrádza ich „poplatkom za zahrnutie“. Predpokladáme, že tento poplatok bude výrazne nižší, ako pri aktuálnom systéme v štýle aukcie. Na aké úrovne by sa ceny transakcií mohli dostať po tejto aktualizácii zatiaľ nie je úplne jasné.

Ťažiari sa však nemusia obávať o svoje zisky a ich záujem sa obracia k obchodníkom, ktorí operujú na decentralizovaných burzách (DEX). Týmto obchodníkom totiž pravdepodobne najviac záleží na rýchlosti spracovávania ich transakcií a sú ochotní si za túto vyššiu rýchlosť priplatiť. Rovnaká situácia nastáva pri arbitrážnom obchodovaní, kde je rýchlosť spracovania transakcie a prevodu kryptomeny skutočne kľúčová.

Zdroje: coindesk.com

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences