Decentralizovaný blockchain Fantom

Fantom je blockchain pre vývojárov, ktorí chcú vybudovať bezpečné decentralizované aplikácie, s prispôsobiteľnými a modulárnymi funkciami. Fantom opera Chain MainNet používa jedinečný inovatívny konsenzus mechanizmus, ktorý ponúka neuveriteľne konkurencieschopné sieťové poplatky a priepustnosť.

Fantom je open source blockchain na inteligentné zmluvy. Platforma ponúka aj prostredie pre vývojárov a podnikové služby pre podniky, ktoré vyžadujú bezpečné riešenia škálovateľných blockchainov. To všetko sa dosahuje prostredníctvom tokenu FTM na udržiavanie bezpečnosti a decentralizácie projektu.

Ako funguje?

Fantom bol postavený na riešenie nedostatkov blockchainových sietí, ako napríklad preťaženie siete a vysoké poplatky v dôsledku konsenzu proof of work. Fantom vytvoril nezávislú a decentralizovanú sieť založenú na DAG pre decentralizované aplikácie (dapps).

Asynchrónny, neurčitý algoritmus s názvom Lachesis Powers Fantom MainNet uľahčuje vytváranie a používanie inteligentných zmlúv prostredníctvom Ethereum virtual maschine (EVM). Výhodou DAG reťazca je, že sieť je úplne nezávislá. To znamená, že preťaženie siete v jednej časti nemá vplyv na prácu zvyšku reťazca. Dapps postavené na Fantome môžu mať prospech z tejto funkcie a byť schopné vytvoriť si vlastné bloky siete s pravidlami riadenia a tokenomiku podľa vlastného výberu.

FTM je tiež zodpovedný za zabezpečenie siete prostredníctvom proof of stake. Okrem toho sa token používa na zaplatenie poplatkov za všetky typy transakcií na sieti.

Prečítaj si tiež:
Zákaz kryptomien v Indii?

Fantom Opera Chain

Fantom opera chain je Fantom mainnet, uľahčujúci staking služby a podporu EVM (Etharetum Virtual Machine). Opera bola vytvorená s niektorými krátkodobými výsledkami zo starších blockchainov, aby sa zabezpečila trvalo udržateľná škálovateľnosť pre budúci rast a zároveň integrujú kompatibilitu s Ethereum pre decentralizovane aplikácie (DAPP).

Opera je open source, čo znamená, že každý vývojár môže vybudovať dapps s využitím prostredia Opery pre jej rýchle transakcie a flexibilitu. Okrem toho Fantom Opera Mainnet ponúka úplnú podporu inteligentných zmlúv prostredníctvom programovacieho jazyka Solidity. Opera poháňaná Lachesis ABFT konsenzom a môže hostiť aplikácie v reálnom svete s minimálnym rizikom preťaženia siete alebo vysokých gas poplatkov.

Opera Explorer

Nástroj Opera Explorer je nástrojom Block Explorer, slúži podobne ako webová stránka Etherscan. Opera Explorer je však nástrojom výlučne určeným pre Opera chain. Pri spustení programu Opera Explorer vás privíta na domovskej stránke so sieťovými metrikami a štatistikami. To zahŕňa počet blokov, účtov, validátorov a potvrdené transakcie v sieti. Okrem toho, Opera Explorer uľahčuje vyhľadávanie špecifickej transakcie alebo adresy pomocou poskytovaného panela vyhľadávania.

Lachesis konsenzus

Pre každý blockchain sa používa konsenzuálny mechanizmus na dosiahnutie konsenzu.

Fantóm zaviedol nový algoritmus konsenzu označovaný ako Lachesis alebo ABFT  konsenzus mechanizmus. V porovnaní s mechanizmom POW, ABFT ponúka v podstate rýchlejšie časy transakcií a odstraňuje zraniteľnosť 51% útoku. Okrem toho, ABFT je škálovateľný, bezpečný a ponúka vývojárom možnosť budovať peer-to-peer aplikácie bez nutnosti vybudovať sieťovú vrstvu.

Asynchrónna časť ABFT znamená, že príkazy v sieti môžu spracovať rôzni účastníci v rôznych časoch.

Asynchronous Byzantine Fault Tolerance (ABFT)

Slúži ako najvyšší štandard algoritmov konsenzu. Rieši blockchain trillemu, podľa ktorej sú možné len dve z troch zložiek súčasne, a to je decentralizácia, bezpečnosť a škálovateľnosť

Fantom Token (FTM)

Token FTM je k dispozícii ako natívny ERC-20 token alebo BEP-20 token. Token uľahčuje decentralizované riadenie a bezpečnosť prostredníctvom informačného mechanizmu. Token FTM môže byť použitý na bezproblémové platobné interakcie a zaplatenie poplatkov za služby Fantomu.

                                                                                                        

Fantom Staking

Existujú rôzne spôsoby, ako sa zapojiť do stakingu. Na druhej strane existujú tri role, ktoré môžete mať v rámci Fantom siete, kde si môžete zarobiť pasívny príjem s tokenmi FTM.

Validátori

Existuje požiadavka mať zamknutých minimálne 3 165 000 FTM, aby ste sa mohli stať uzlom validátora. Validátory sú odmenený za každé obdobie kedy majú zamknuté svoje tokeny alebo v poplatkoch za overenie transakcií na siete.

Delegátory

Ak by ste sa chceli zúčastniť na sieti bez zodpovednosti za úplný uzol validátora, môžete sa rozhodnúť, že sa stanete delegátorom. Delegátor môže prispieť sieti vopred finančnými prostriedkami na to, aby bol uzlom validátora. Minimálna požiadavka FTM tokenov, ktorá sa má delegovať na validatora, je jeden token FTM. Validátori budú mať províziu od delegátorov výmenou za svoje služby, ktorá je aktuálne stanovená. Delegátory však dostanú percentuálny podiel z transakčných poplatkov od vybraného validátora.

Zamknutie

Ak by ste chceli získať pasívny príjem s minimálnym úsilím alebo požiadavkami, môžete zarobiť odmeny zamknutím tokenov FTM vo Fantom peňaženke. Užívatelia sú odmenení za každé obdobie percentami za staking v závislosti od množstva tokenov, ktoré zamknú.

Fantom Wallet

Peňaženka je natívna peňaženka pre Fantom Opera MainNet a umožňuje užívateľom zamykať, ukladať a posielať svoje tokeny FTM.

Fantom Wallet ponúka plne decentralizovaného automatizovaného výrobcu trhu (AMM). Tým môžu používatelia vymieňať digitálne aktíva založené na platforme vrátane kryptomien, syntetických aktív a iných tokenizovaných komodít.

Penaženka tiež umožňuje držiteľom tokenu FTM hlasovať o aktualizáciách a návrhoch prostredníctvom aplikácie. Používatelia jednoducho zamieria do karty ankiet, kde budú oboznámený s akýmikoľvek aktuálnymi návrhmi alebo aktualizáciami.

Zdroje:

https://academy.moralis.io/blog/what-is-fantom-and-the-ftm-token , https://ndax.io/learn/what-is-fantom-ftm , https://medium.com/geekculture/what-is-fantom-ftm-token-why-it-is-the-potential-hidden-gem-67be22a51254 , https://messari.io/asset/fantom/profile/technology

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences