Čo musia vedieť DeFi nadšenci predtým, ako do tohto sektora vstúpia?

Svet decentralizovaných financií je jedným z najhorúcejších odvetví v kryptomenovom svete už niekoľko mesiacov. Dá sa povedať, že odkedy nastal väčší boom spojený s rastom Bitcoinu či altcoinov, odvtedy môžeme sledovať aj poriadny rast DeFi projektov. Tieto služby či platformy prinášajú svojim používateľom a investorom veľmi zaujímavé možnosti, ako si či už privyrobiť prostredníctvom pasívneho príjmu, ako sa dostať ku menej známym alebo menším kryptomenám, ako si decentralizovane požičať, alebo ako si zachovať istú mieru anonymity pri nákupoch rôznych kryptomien. Aj preto vie byť svet DeFi veľmi príťažlivý nielen pre skúsených obchodníkov a kryptomenových expertov, ale takisto aj pre nováčikov. Predtým ako sa ale do tohto sveta naplno zapojíte, musíte o ňom vedieť aspoň nasledovné minimum.

1.Impermanent loss

Liquidity pools (LP) označujú také typy smart kontratov, do ktorých sú investované financie vo forme kryptomien na podporu a umožnenie decentralizovného obchodovania. Funkcií majú samozrejme viac, no spája sa s nimi aj koncept takzvanej impermanent loss (pominuteľná strata). Impermament loss poukazuje na situáciu, kedy príde ku strate vytvorenej tým, že cena aktíva v likvidity poole sa líši od ceny aktíva v otvorenom trhu.

To sa deje preto, že v AMM (Automated Market Maker), čo predstavujú niektoré decentralizované burzy ako Uniswap, cena kryptomenového aktíva v LP nie je prepojená na cenu toho istého aktíva na centralizovanej burze. Pri LP sú ceny dvoch aktív prepojené medzi sebou, čo môže v istej situácii spôsobiť, že cena jedného aktíva v LP sa zvýši v pomere ku druhému, čo v prípade, ak sa nevráti na pôvodnú cenu, môže viesť ku impermanent loss. Pokiaľ tak neviete ako presne LP fungujú a ktorú kryptomenu chcete stakovať, radšej sa LP vyhnite.

2.Uniswap je jedna z mnoha

Už aj my sme v článku vyššie spomenuli práve burzu Uniswap. Ide o pravdepodobne najznámejšiu a najpoužívanejšiu DEX (Decentralized exchange) v kryptomenovom svete. Tá však ani zďaleka nie je jediná, pričom má hneď niekoľko veľkých konkurentov ako napríklad jej priamy fork SushiSwap, BurgerSwap či PancakeSwap (a mnoho iných, ktoré nie sú pomenované z jedál).

Prečítajte si tiež: Bitcoin whales a Ethereum whales sa správajú inak – čo za to môže?

Práve PancakeSwap je pritom napríklad vytvorená na BSC (Binance Smart Chain), kde sa nachádza aj Binance DEX, ďalšia decentralizovaná burza vychádzajúca z centralizovanej Binance. Okrem toho ale sa dá pozrieť aj napríklad na blockchain projektu Solana, na ktorom sa nachádza Project Serum (SRM), aktuálne zatiaľ málo známa decentralizovaná burza.

Do toho viete využívať služby takých projektov ako Curve Finance, 1inch Exchange, Balancer, Bancor Network či Aave a JulSwap. Kryptomenový svet zameraný na decentralizované burzy tak poskytuje už veľmi pestré množstvo projektov, ktoré ponúkajú zaujímavé možnosti a tak by bola škoda zamerať sa len na Uniswap. Na druhú stranu ale treba povedať, že táto DEX je pravdepodobne zatiaľ tým najspoľahlivejším čo DEX priniesli.

3.Nový IFO trend

ICO – IEO – IDO – IFO. Pravdepodobne takýto posun nastal vrámci kryptomenového sveta. Najprv bolo Initial Coin Offering, ktoré sa postupne pretransformovali do Initial Exchange Offering, následne do Initial DEX Offering, aby sa dnes mohlo hovoriť o novom type financovania a to Initial Farm Offering.

Pri IFO dochádza ku spusteniu nového likvidity poolu, v ktorom môžu poskytovatelia financií stakovať kryptomeny a zarábať nové tokeny daného projektu ako odmenu za poskytnutú likviditu. Reef Finance bol jedným z príkladov, ako IFO funguje. Treba si ale dávať pozor na to, že IFO je v kryptomenovom svete zameniteľné aj za Initial Future Offerings a Initial Fork Offerings, ktoré predstavujú iné pojmy.

Pridaj sa do VIP skupiny a získaj náskok pred ostatnými! VIAC INFO TU.

4.Práce ako na kostole alebo nikdy nedokončený kód

Na záver tu máme ešte jeden bod zaoberajúci sa skorej celkovým chodom za decentralizovanými financiami alebo za spôsobom, ako fungujú. Väčšina DeFi projektov sa riadi takzvaným „testing in prod“ spôsobom, čo znamená, že je projekt spustený a môže prísť ku jeho využívaniu aj napriek tomu, že je v akomsi experimentálnom štádiu. V jednoduchosti povedané tak ide o nedokončený produkt, ktorý je ale už spustený.

Cieľom takejto stratégie je „vychytať muchy“ priamo za chodu, čo je spojené s tým, že DeFi svet jednoducho zatiaľ nie je dokonalý, skôr ide celkovo o experiment, ktorý treba vyvíjať a pracovať na jeho progrese. Aj preto bude záležať úspech DeFi projektov nie na tom, či sa vyhnú všetkým možným problémom, ale skôr na tom, ako sa dokážu popasovať s tými, ktoré nastanú.

Samozrejme, že toto nie je ani zďaleka všetko, čo musíte vedieť o decentralizovaných financiách. Tento sektor je však na toľko nový a komplexný, že je ťažké vôbec povedať, či niekto môže byť expertom na DeFi. Pokiaľ však chcete zistiť o čom celý tento svet je, tak myslite na to, že aktuálne je ešte plný hrozieb v podobe hackov, podvodov a nedokonalostí. Na druhú stranu, ak sa naozaj chcete v DeFi hýbať, niet inej možnosti ako si to poriadne vyskúšať a učiť sa na vlastných chybách.  

Zdroj: https://beincrypto.com/

Kontakt

Máte nejakú otázku? Spýtajte sa nás a čoskoro sa vám ozveme.

Vaše osobné údaje (email) budeme spracovávať len za týmto účelom v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Súhlas potvrdíte kliknutím na odkaz, ktorý vám pošleme na váš email. Súhlas môžete kedykoľvek odvolať písomne, emailom alebo kliknutím na odkaz z ktoréhokoľvek informačného emailu.

Update cookies preferences